Ga naar hoofdinhoud

Blog

Duurzame zorg binnen het Ikazia Ziekenhuis. Zo gaan zij te werk.

De krantenkoppen staan er vol mee. Duurzaamheid. De bewustwording van onze planeet en de doelen die we elkaar stellen, kunnen wij alleen maar toejuichen. Niet zo gek ook dat Refyzzius graag zaken doet met partners die dezelfde denkwijze hebben en de intrinsieke motivatie om elke dag een stap richting het goede te zetten. Zo ook het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Benieuwd hoe we samen richting een duurzame toekomst komen? Lees dan snel verder.

MVO, wat is dat?
Milieuthermometer
Vereisten
Samenwerking Refyzzius en Ikazia Ziekenhuis

MVO, wat is dat?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De woorden die achter de afkorting MVO zitten. Samengevat betekent dit dat een bedrijf zich bewust is van de impact op mens en milieu en streeft naar een goede balans tussen winst en duurzaamheid. Hiermee kun je denken aan mensenrechten, circulariteit en hergebruik. Uiteindelijk is het goed om in te zien dat MVO geen doel is. Het is een continu proces waarmee je met verschillende partijen werkt naar een betere toekomst. Dit proces wordt vaak vastgelegd in verschillende systemen voor branches.

Milieuthermometer

Een van deze systemen is de Milieuthermometer voor de zorg. Hiermee zorg je dat een instelling de aandacht voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar maakt via een set van milieucriteria brons, zilver of goud. De Milieuthermometer komt voort uit de Green Deal Zorg (2015). Deze Green Deal is tot stand gekomen op initiatief van Milieu Platform Zorg en alle brancheorganisaties binnen de zorg en hun individuele leden. Niet alleen onze sector, maar ook de zorgsector voelt zich verantwoordelijk voor het treffen van noodzakelijke maatregelen om milieuvervuiling en klimaatverandering zoveel mogelijk in te perken. De zorg is namelijk verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot.

Vereisten

Met het bronzen certificaat die het Ikazia ziekenhuis heeft, stellen zij zichzelf ten doel om instellingen te motiveren structureel met milieumanagement bezig te zijn. Het betreft eisen welke voortkomen uit wetgeving en afspraken met de branches aangevuld met overwegend kostenbesparende milieumaatregelen. Zo biedt de Milieuthermometer aspecten die bijdragen aan deze aanpak. Te denken aan een afvalpreventieplan en hergebruik van meubilair. Door het implementeren van herstoffering van behandelbanken voorkom je later ongewenst afval. Maar ook goede schoonmaak en hygiëne van deze onderdelen is een belangrijke aanpak.

Samenwerking Refyzzius en Ikazia Ziekenhuis

Een tijd geleden is Refyzzius benaderd vanuit de afdeling facilitaire zaken van het ziekenhuis over het herbekleden van de behandelbanken en onderzoekstafels. Naast onze specialisatie in het herbekleden, voldoet ook het materiaal dat wij gebruiken aan de strenge hygiëne- en kwaliteitseisen binnen de zorgorganisatie. Hiermee kunnen wij als geen ander in de vraag vanuit het ziekenhuis voorzien. ‘’Het Ikazia Ziekenhuis voelt zich al geruime tijd verantwoordelijk voor de keuzes van (duurzame) bedrijfsvoering en de impact op de leefomgeving van werknemer en patiënt’’. Een van de punten die hierin terug komt is informatie verzamelen over reiniging en textiel. Naast zorg die het ziekenhuis verleent, is schoonmaak en hygiëne een belangrijk onderdeel. En dat is een onderwerp wat we terug zien bij Refyzzius. Herbekleden past bij uitstek in de noodzaak en behoefte om bij te dragen aan duurzaamheid.

  • uit hygiënisch oogpunt: als een bekleding beschadigd is, is deze niet meer te reinigen en te desinfecteren;
  • de bekleding die wij gebruiken voor de herbekleding is bestand tegen alcoholhoudende reinigingsproducten;
  • verspilling voorkomen: met het herbekleden wordt alleen vervangen wat echt nodig is. Hiermee wordt onnodig weggooien van goede onderdelen voorkomen.

Benieuwd wat Refyzzius voor jouw instelling kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder.

Reinigen van de bekleding moeilijk?
Bij ons draait alles om het helpen van onze klanten
Back To Top
×Close search
Zoeken
× Hoe kan ik u helpen