Ga naar hoofdinhoud

Blog

Horen, zien en zwijgen

Ken je het gezegde “Horen, zien en zwijgen? Wat durven we eigenlijk niet hardop te zeggen, willen we het liefst niet horen en waar sluiten we onze ogen voor?

Wij hebben nooit heel hard “durven” roepen dat de behandelbank onderdeel is van de hygiëne in een praktijk. Dat is als prediken voor eigen parochie. Maar nu voelen we ons genoodzaakt om van ons te laten horen en te delen wat wij in de praktijk zien.

De eerstelijns paramedici hebben groen licht gekregen om met maatregelen de zorg weer op te pakken. Dat is goed nieuws! Om het opschalen van de eerstelijns zorg veilig en verantwoord te organiseren, zijn hygiëne protocollen opgezet. Dit om te voorkomen dat met de paramedische zorg verdere verspreiding van COVID-19 plaats zal vinden. In deze protocollen staan de infectiepreventiemaatregelen beschreven over het verkleinen van het risico op overdracht van micro- organismen, zoals vegetatieve bacteriën, bacteriesporen, mycobacteriën, virussen, schimmels en gisten. Er wordt wel gesproken over omgeving/apparatuur als besmettingsbron, maar de behandelbank op zich wordt niet genoemd. Uiteraard geen probleem zolang deze niet gebruikt wordt. Maar zodra de behandelbank (maar ook krachtapparatuur, kruk of oefenmateriaal) wel gebruikt wordt, zullen hier ook duidelijke richtlijnen voor moeten gelden.

Hierbij zien wij 3 aandachtspunten:

  1. Wordt er desinfectiemiddel gebruikt dat ook effectief bewezen werkt in strijd tegen Covid-19 en wordt het middel juist gebruikt (bijv. juiste inwerktijd)?
  2. Tast het desinfectiemiddel de bekleding niet aan?
  3. Kan de bekleding überhaupt gedesinfecteerd worden?

Alleen bekleding dat intact is, kan gedesinfecteerd worden. Zodra de bekleding versleten is (scheurtjes, winkelhaken), hoopt het “vuil” zich op aan de randen en onder de bekleding. Met het herstofferen zien wij wat er onder de oude bekleding gebeurd als deze niet tijdig wordt vervangen. Het schuim onder de bekleding is als een spons en daarmee een broeinest voor bacteriën en schimmels.

In deze moeilijke tijd in strijd tegen het Covid-19 virus, zal er alles aan gedaan moeten worden om de hygiëne optimaal te waarborgen. Daarom hebben wij ook een hygiëne protocol voor de behandelbanken opgesteld.

Ik wens iedereen veel SISU
De volgende stap in duurzaam ondernemen
Back To Top
×Close search
Zoeken
× Hoe kan ik u helpen