Ga naar hoofdinhoud

Blog

Reinigen van de bekleding moeilijk?

Een poos geleden ben ik een aantal keren bij een manueel therapeut geweest vanwege schouderklachten. Bij de eerste afspraak kreeg ik naast de behandeling ook een aantal oefeningen mee om thuis en op het werk te doen. En bij elke afspraak, bleef het advies om vooral mijn oefeningen thuis te blijven doen. Naast het advies om regelmatig achter mijn bureau vandaan te komen en te bewegen, werd mij ook geadviseerd om deze oefeningen een aantal keren per dag te herhalen. Mijn eerste reactie was dat ik hier geen tijd voor had. Maar ja, de vraag is of je écht van je klachten af wilt of niet.

Met wat moeite heb ik uiteindelijk mezelf een nieuwe routine aangeleerd en was ik – doordat ik braaf mijn oefeningen deed – na een tijd van mijn schouderklachten af. Ik merk bovendien dat het beter is de oefeningen te blijven doen en de routine te omarmen, want als ik dat niet doe, krijg ik toch weer last. Dus ik maak er tijd voor.

Ik moest hieraan denken toen ik laatst een praktijkhouder sprak die vertelde dat het reinigen van de bekleding van de bank toch echt een extra taak is tussen de cliënten door, een taak waar eigenlijk geen tijd voor is. En dat is begrijpelijk; de hoofdprioriteit zijn immers de cliënten.

Waarom staat reiniging hoog op de agenda? 

We komen regelmatig banken tegen van meer dan 10 jaar oud waarvan de bekleding nog soepel en gaaf is. Deze bekleding gaat dus al best lang mee en lijkt veel beter bestand tegen huidvetten, oliën en agressieve schoonmaakmiddelen dan de huidige bekleding. Uit ervaring weten we dat dat niet alleen zo lijkt, maar ook echt zo is! Waarom dan? In bekleding van wat oudere banken zitten namelijk  weekmakers. Deze weekmaker hielden het materiaal soepel en zacht. De weekmakers zoals in de ouder materialen werden gebruikt, zijn tegenwoordig echter vanwege milieu-eisen niet meer toegestaan.

Bij niet-reinigen of langdurig gebruik van verkeerde reinigings- en desinfectieproducten gaat alle bekleding (nieuw én oud) uiteindelijk uitharden en scheuren. Maar de nieuwe generatie bekledingen, zonder weekmakers, zullen zelfs eerder uitharden en scheuren, omdat ze juist door het ontbreken van de weekmakers veel kwetsbaarder zijn. En daarom is het erg belangrijk om de huidige bekleding goed en op de juiste wijze te reinigen: met producten die de bekleding op de juiste manier reinigen om het daarna op de juiste wijze weer eraf te halen met een vochtige doek zodat het niet langer dan nodig in kan werken op het materiaal.

Maar hoe weet ik of ik mijn bekleding goed reinig en welk product ik moet gebruiken?

Dat kan eenvoudig door op de website van Refyzzius te zoeken naar ‘ons advies‘ Op deze website staat bij elke soort bekleding een lijst producten die door de fabrikant uitgebreid getest zijn.

De producten die goedgekeurd zijn, kunnen gebruikt worden. Er is een ruime keuze met verschillende prijzen. Wat in ieder geval niet op de lijst staat, zijn producten zoals:

  • Schoonmaakdoekjes van de supermarkt of drogist;
  • Babydoekjes;
  • Natuurazijn;
  • Producten met een hoog alcoholpercentage;

Voor producten zoals hierboven en producten die niet op de lijst van geteste en goedgekeurde producten staat is ons advies: niet gebruiken!

Bij verkeerd gebruik van reinigingsproducten of bij het niet-reinigen van de bekleding, zal de bekleding voortijdig uitharden en kapotgaan. Ook is het van belang om altijd de instructies te volgen die bij het gebruik van het product horen. Zo is het een vereiste om altijd met een schone vochtige doek de bekleding -na het reinigen- na te lopen. Het is een handeling extra, maar een noodzakelijke om uitharen en scheuren van de bekleding tegen te gaan!

Leraren en studenten liepen ontzettend enthousiast langs toen we daar aan het werk waren
Duurzame zorg binnen het Ikazia Ziekenhuis. Zo gaan zij te werk.
Back To Top
×Close search
Zoeken

VAKANTIE SLUITING

Van vrijdag 19 juli tot en met vrijdag 9 augustus 2024 sluiten we voor even de deuren om van de zon te gaan genieten. Uiteraard kunt u ons altijd een e-mail sturen en dan komen we er na onze vakantie op terug.

Bestellingen van reinigings- en desinfectiemiddelen worden na donderdag 11 juli 2024 niet meer verstuurd. Na onze vakantie worden de bestellingen weer verzonden.

Fijne vakantie!

Wij wensen iedereen een hele fijne zomer!

 Met vriendelijke groet,
Team Refyzzius

× Hoe kan ik u helpen