Ga naar hoofdinhoud

Blog

EcoFysio, inspiratie en praktische tips voor duurzame fysiotherapie

Refyzzius is ooit opgericht vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Waarom zou je namelijk een behandelbank in zijn geheel vervangen als alleen de bekleding versleten zijn. Een alternatief is dan het vervangen van de polsterdelen, maar ook dat is onnodige afval. Met het vervangen van de polsterdelen, wordt 2/3 wat nog wel goed is ook weggegooid. Zonde dus!

En dat wij ons bedrijf ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid hebben ingericht, spreekt dan eigenlijk ook voor zich (zie hiervoor onze pagina: https://refyzzius.nl/werkwijze/mvo/).

Maar herbekleden is natuurlijk maar een klein deel van duurzaamheid binnen de zorg. Daarom is het mooi om te zien dat EcoFysio (link www.ecofysio.nl) de kennis deelt om binnen de Fysiotherapie praktijken aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Quick Wins

EcoFysio helpt met inspiratie en praktische tips en heeft ook een lijst met “quick wins” die je verder helpt met vragen zoals:

  • Hoe en waar te beginnen?
  • Welke investeringen daadwerkelijk zin hebben.
  • Hoe dit onderwerp gecombineerd kan worden met het leveren van kwalitatief goede zorg.

Er zijn nog veel stappen te nemen, maar elke stap is er toch wel weer één en alleen om die reden al de moeite waard. Vanuit Refyzzius kunnen wij het zeker aanraden om de website van EcoFysio te bezoeken: www.ecofysio.nl en binnen de praktijk te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een bijdrage te leveren.

Op de lijst van quick wins staat ook het advies om tweedehands apparatuur, zoals roeimachine of behandelbank aan te schaffen. Dat kunnen wij zeker ondersteunen.

Wij zien helaas bij met name de grotere zorgorganisaties dat zowel behandelbanken als fitness/krachtapparatuur worden vervangen. Uiteraard met diverse, legitieme redenen zoals:

  • de banken/apparatuur zijn al langer geleden aangeschaft en boekhoudkundig afgeschreven;
  • de banken/apparatuur zijn al wat ouder en hebben onderhoud nodig of zijn incourant wat betekent dat de leverancier/fabrikant nieuwe onderdelen niet meer kan leveren;
  • de oude banken/apparatuur geven niet de juiste uitstraling.

Deze behandelbanken en apparatuur komen dan vaak op de 2e-handsmarkt terecht en dat is op zich niet verkeerd. Maar met het oog op duurzaamheid, is het de vraag of deze vervanging in de toekomst nog steeds oké is en of we niet met elkaar moeten blijven kijken wat gerepareerd en gereviseerd kan worden?

Toekomstige duurzame keuzes

Bestaande banken en fitnessapparatuur reviseren of repareren is altijd duurzamer dan vervangen. Dit betekent dat bij het inkoopbeleid ook een andere wijze van beoordelen gevraagd wordt als het om duurzaam produceren gaat, zoals:

  • Hoe makkelijk is de bank of de apparatuur te onderhouden en eventueel te repareren?
  • Welke garanties zijn er op het leveren van nieuwe onderdelen zodat de levensduur zo optimaal mogelijk is?

Om over na te denken!

Onze materialen gegarandeerd vrij van ftalaten
Back To Top
×Close search
Zoeken
× Hoe kan ik u helpen